Новини

Витрати на медичну галузь мають складати 6% ВВП

З вересня стартує новий політичний сезон. Для Комітету здоров’я нації одне з найважливіших завдань – проконтролювати, щоб у державному бюджеті на наступний рік було закладено повноцінне фінансування медичної галузі.

Ми не маємо права повторювати помилки минулого року, коли через обмежене фінансування НСЗУ запропонувала тарифи на медичні послуги, які не відповідали очікуванням медичних закладів. Відповідно, довелось повертатись до практики історичного фінансування медичних закладів.

Сьогодні для нас вкрай важливо сформувати такі бюджетні показники, щоб з 1 січня за всіма ключовими пакетами гарантованих послуг запрацював принцип «гроші йдуть за пацієнтом». А для цього, і я про це неодноразово говорив, необхідно спрямувати на медицину не менше ніж 6% від ВВП держави. У нас є відповідна позиція Комітету та підтримка в цьому питанні Президента.

За моєю інформацією, НСЗУ провела перерахунок тарифів медичних послуг та вийшла на цифру – 308,8 млрд грн. Це сума коштів на рік, яка дозволить сплачувати медичним закладам абсолютно адекватні кошти за надані послуги. Як мені стало відомо, РНБО також прорахувала необхідну НСЗУ суму, вона вища за 308,8 млрд грн.
Однак у Міністерстві фінансів запропонували взяти для розрахунків пакетів значно меншу суму – 123 млрд грн. А загалом на медичну галузь планується виділити в бюджеті-2021 – 146 млрд грн.

Для порівняння наведу цифри цього року. На 9 місяців 2020 року для НСЗУ було заплановано в бюджеті 72 млрд грн, ще приблизно 16 млрд грн додатково виділили з Фонду боротьби з СOVID-19.

Виходить, на наступний рік щомісячне фінансування НСЗУ збільшиться лише на 9%. Врахувавши рівень інфляції, ми отримуємо практично ті самі кошти, яких не вистачило на цей рік. Невже замість 6% від ВВП в бюджет буде закладено трохи більше 3%?

Хочу почути коментарі від колег з Мінфіну. Чи підтверджують вони цю інформацію? Адже надана МОЗу і НСЗУ так звана «стеля» у 123 млрд грн не відповідає нашим цілям, не дозволить виконати обіцянки перед українцями, загальмує розпочате реформування галузі. Сфера охорони здоров’я ризикує зіштовхнутись з тотальним недофінансуванням.

Пандемія продемонструвала, що ефективна робота медичної галузі – це питання національної безпеки. Ми не маємо морального права економити на медицині. Особливо під час боротьби з розповсюдженням смертельного вірусу.

Я ще раз хочу підкреслити, що цифра в 6% від ВВП це не лише вимога нашого Комітету, це позиція Президента України Володимира Зеленського.

Звертаюсь до колег з Міністерства фінансів: необхідно терміново розпочати діалог між всіма гілками влади, адже питання фінансування медицини – стратегічне.

Звісно, Державний бюджет на 2021 рік буде розглядатись нашим Комітетом. Але ми хочемо розуміти позицію та підходи Мінфіну ще на етапі формування головного фінансового документу країни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *