Новини

Оклад головного лікаря не зможе перевищувати розмір середньої зарплати медиків більше як на 60%!

Уряд прийняв рішення, яке відновить справедливість та збалансує фінанси в багатьох медичних закладах. Адже трапляються випадки, коли керівники призначають собі та «оточенню» зарплати у 200% або у 400% вище, ніж у лікарів.

Підвищення зарплат медикам у наступному році обговорювалось також під час засідання нашого Комітету.

До депутатів Комітету надходять листи від медиків, начебто НСЗУ та губернатори вимагають від керівників лікарень звільнити 30%-60% медичного персоналу, щоб іншим підняти зарплати до мінімального рівня (20 тис. грн лікарю та 13,5 тис. грн середньому медичному персоналу).

В Івано-Франківському перинатальному центрі гуляють чутки, що в закладі планують скоротити 80 медиків.

Керівник НСЗУ Наталя Гусак та заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко запевнили членів Комітету, що «плани» по скороченню не більше ніж фейк!

Міністерство спільно з НСЗУ розрахували попередній бюджет кожного медичного закладу. Більшість лікарень за рахунок збільшення тарифів НСЗУ на гарантовані медичні послуги зможуть підняти зарплати до рівня, не меншого ніж визначив Президент.

Всі інші заклади, як правило, мають незбалансований бюджет. Є лікарні, де на зарплати витрачають лише 40% надходжень НСЗУ. Тобто за рахунок лікарів фактично сплачують «комуналку», закупівлю обладнання. Хоча згідно Бюджетного кодексу ці затрати має фінансувати місцева влада. Водночас МОЗ рекомендує витрачати на оплату праці не менше 70 % від сплачених за ПМГ коштів.

Не виключаю, що за розповсюдженням чуток про «масові скорочення» можуть стояти деякі місцеві князьки. Завдяки фінансуванню НСЗУ вони звикли «закривати» діри у місцевих бюджетах, що з’явились внаслідок корупції та непрофесіоналізму очільників місцевого самоврядування.

Звертаюсь до всіх медиків. Якщо до вас потрапили будь-які документи, про нібито скорочення медичного персоналу — одразу повідомляйте Комітет. Будемо оперативно та жорстко реагувати. Спроби скорочувати персонал під приводом підняття зарплат — це диверсія.

На початку 2022 року Комітет планує ряд виїзних засідань у медичних закладах, яким хронічно не вистачає грошей. Будемо разом з НСЗУ, МОЗ, Мінфіном, головними лікарями області на конкретному прикладі розказувати, як збалансувати бюджет та покращити фінансові показники.

Про інші питання, які розглядались на Комітеті, обов’язково розповім згодом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *