Новини

З квітня усі антибіотики в аптеках відпускатимуть винятково за Е-рецептом.

МОЗ активно готується до запровадження електронного рецепту. Уряд вже ухвалив рішення, згідно з яким усі медичні заклади (і комунальні, і приватні) працюватимуть в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Керівникам аптечних мереж надіслані листи щодо перевірки підключення закладу до ЕСОЗ.

Як працюватиме Е-рецепт?

Для отримання Е-рецепту пацієнту потрібно або укласти декларацію із сімейним лікарем, або на прийомі у іншого лікаря зареєструватись у ЕСОЗ.

Призначити антибіотик зможе будь-який лікар, що практикує (сімейний, стоматолог, невролог та інший) після встановлення діагнозу. Медик визначить препарат за діючою речовиною, зазначить лікарську форму, дозування, спосіб застосування. Пацієнт зможе в аптеці забрати лікарський засіб.

Чому запуска Е-рецепту починається з антибіотиків?

За даними МОЗ, у 2020 році українці вживали антибіотики у 3,5 рази частіше, ніж у 2019-му. Люди помилково вважають, що це панацея від будь-яких захворювань. Водночас профільне міністерство не рекомендує використовувати антибіотики при лікуванні COVID-19: вони не вбивають віруси, у тому числі, той, який є збудником «ковіду». При ГРВІ, грипі та бронхіті безконтрольне вживання антибіотиків призводить до збільшення ризику повторного захворювання та може спричинити ураження печінки, дисбактеріоз, а в перспективі спровокувати ускладнення після операції при лікуванні раку, туберкульозу, трансплантації, хірургічних втручань.

Запровадження Е-рецепту на антибіотики дозволить значно зменшити безконтрольне вживання сильнодіючих препаратів.

Чи Е-рецепт – це вирішення проблеми?

У МОЗ повідомляють, що підробити Е-рецепт на антибіотики буде практично неможливо. Він містить 16-значний код, номер рецепта та штрих-код для сканування. Рецепт буде зчитуватися та верифікуватися в електронній системі.

Безумовно, за допомогою Е-рецепту можна буде посилити контроль за відпуском антибіотиків в аптеках. Але досвід свідчить, що будь-яка заборона в Україні призводить до розквіту тіньового бізнесу.

Останній приклад – Е-лікарняні, які запрацювали з жовтня минулого року. Усі дані про пацієнта вносяться до електронної системи. В той же час через інтернет без проблем можна придбати лікарняний лист з підписом та печаткою лікаря. Достатньо заповнити форму на сайті з власними даними, перерахувати кошти на картку та отримати документ через поштового оператора. Послуга коштує доволі недорого. Можна оформити лікарняний навіть «заднім числом». Це означає, що є лікарі, які «штампують» підробки. Так само, як це відбувалося з сертифікатами про вакцинацію.

Тому міністерству одночасно із запуском системи варто посилити аналітичну роботу з виявлення недобросовісних медиків, які вноситимуть недостовірну інформацію до ЕСОЗ. Абсолютно зрозуміло, що лише репресивними методами проблему не вирішити. Потрібна пропаганда та інформаційна робота. Українці повинні зрозуміти, яку шкоду організму може завдати самовільне вживання антибіотиків.

Також важливо посилити роботу Кіберполіції з виявлення сайтів, які продають підробні медичні довідки. Якщо можна «загуглити» та за п’ять хвилин придбати фальсифікований документ, то ця послуга буде користуватись попитом. Потрібно жорстко карати як зловмисників, які організовують такі схеми, так і лікарів, котрі беруть у них участь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *