Новини

ДП «Медичні закупівлі України» економить на закупівлях лікарських засобів для медичних закладів до 30%.

Підприємство провело перші аукціони як централізована закупівельна організація. Минулого року уряд в межах експериментального проєкту надав ДП такий статус. Це дозволило підприємству проводити закупівлі медичних препаратів безпосередньо для медичних закладів. До «Медичних закупівель України» вже звернулися понад 20 закладів, які уклали договір на закупівлю препаратів.

За результатом перших аукціонів вже є приклади значної економії коштів.

Для Іллінецької міської лікарні та Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім. акад. О.І. Ющенка закупили препарат «Еноксапарин натрію». На аукціоні його вартість склала 61,9 грн за одиницю товару. Для порівняння – середня вартість препарату на Prozorro – 79,6 грн/од. Економія при закупівлі склала 14,3%.

Для Черкаського обласного онкологічного диспансеру та Обласного територіального медичного об’єднання Краматорська придбали лікарський засіб «Пропофіл». У результаті аукціону ціна препарату склала 24,99 грн/од, вартість на Prozorro – 42,9 грн/од. Заощадження – 26,5%.

Варто відзначити рівень конкуренції під час аукціонів. В середньому при централізованих закупівлях кількість учасників торгів складає 2,75, при закупівлях, проведених для медичних закладів, брали участь відповідно три (препарат «Еноксапарин натрію») та чотири (лікарський засіб «Пропофіл») компанії. Учасники торгів вимушені знижувати вартість ліків, щоб виграти тендер.

Результати закупівель доводять, що варто переводити місцеві закупівлі на центральний рівень. Від цього виграють медзаклади: економія дозволить їм переглянути бюджет та спрямувати кошти на інші закупівлі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *