Новини

Провели робочу зустріч з керівництвом ВООЗ в Україні. Українську сторону представляли заступник керівника Офісу президента Юлія Соколовська та заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко. Від Всесвітньої організації охорони здоров’я були присутні Ярно Хабіхт, глава бюро ВООЗ в Україні та Томас Роубал, радник з питань політики у галузі охорони здоров’я українського бюро ВООЗ.

Обговорювали підсумки минулого року та плани подальшої співпраці на 2022 рік.

Ярно Хабіхт відзначив низку досягнень нашого Комітету за 2021 рік. В першу чергу – це командна робота Комітету, МОЗ та ОП. На його думку, тісна співпраця дозволяє нам більш ефективно впроваджувати зміни у сфері охорони здоров’я. По-друге, це підготовча робота до створення системи громадського здоров’я. Також керівник бюро ВООЗ згадав антитютюновий закон та законодавчі ініціативи з обмеження вживання трансжирів. Боротьба зі шкідливими звичками та здорове харчування – це пріоритети роботи організації.

Окремою темою для дискусії стала наша ініціатива щодо обмеження споживання солодких газованих напоїв. Представники ВООЗ запропонували надати експертів для обговорення цього питання. Всесвітня організація охорони здоров’я планує у 2022 році провести в Україні репрезентативне дослідження щодо ожиріння у дітей. Вивчення ситуації в інших країнах показує, що під час пандемії збільшився відсоток дітей, які страждають на зайву вагу. Відповідно у майбутньому в них збільшується ризик захворіти на діабет. ВООЗ радить провести широке обговорення інструментів обмеження вживання солодких газованих напоїв, можливо, провести круглий стіл із залученням експертів.

Проінформував представників ВООЗ про законодавчі плани на поточний рік. Найближчим часом Комітет планує розглянути правки до другого читання законопроєкту № 4142 про систему громадського здоров’я та винести його на голосування у Верховну Раду. В планах на 2022 рік: законопроєкти «Про біологічну безпеку та біозахист», «Про медичні вироби», № 6475-2 «Про допоміжні репродуктивні технології», «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я», «Про подолання туберкульозу в Україні», № 6364 щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ.

Представники ВООЗ пообіцяли надати результати дослідження, яке може допомогти у розробці законопроєкту «Про біологічну безпеку та біозахист». Вони також зазначили, що законопроєкти про подолання туберкульозу та боротьбу з ВІЛ-інфекцією мають бути гармонізовані з нормами ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *