Новини

Затверджені останні документи, необхідні для запуску закону щодо електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Тривалий час в Україні торгівля медичними препаратами через інтернет була заборонена. Навесні 2020 року Кабмін легалізував онлайн торгівлю. Але виникла необхідність створення відповідної регуляторної бази.

У вересні 2020 року Верховна Рада ухвалила закон нашого Комітету № 904-IX. Документ, зокрема, передбачає, що для онлайн торгівлі ліками потрібно мати ліцензію, устаткування для забезпечення умов зберігання та транспортування препаратів, щонайменше одного працівника, який надаватиме онлайн консультацію.

Процес розробки та затвердження підзаконних актів зайняв тривалий час. Уряд погодив правила торгівлі лікарськими засобами через інтернет, Держлікслужба розробила зразок типового договору та перелік суб’єктів, які можуть отримати ліцензію. Останній крок – МОЗ затвердив порядок ведення переліку ліцензіатів та порядок використання логотипу для ідентифікації ліцензіатів.

Що зміниться, коли закон повноцінно запрацює?

Учасники ринку зможуть отримати ліцензії і продовжать працювати в легальному полі, гарантуючи споживачам якість товару, дотримання умов зберігання та доставки медичного товару.

На головній сторінці офіційних онлайн аптек повинен бути розміщений логотип з гіперпосиланням на реєстр власників ліцензій, які дають право займатись онлайн-торгівлею. Споживач зможе одразу перевірити та переконатись, чи офіційно працює електронна аптека.

Якщо якийсь торгівельний майданчик не отримає ліцензію і продовжить роботу, нехтуючи вимогами законодавства, тоді і контролюючі структури, і споживачі це одразу побачать.

Тож найближчим часом очікуємо повноцінного запуску онлайн торгівлі медичними препаратами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *