Новини

Опублікований новий урядовий законопроєкт щодо медичного канабісу.

Минулого року парламенту не вдалося з першої спроби ухвалити закон, який дозволяє обіг конопель в медичних та наукових цілях. На жаль, дехто так і не зрозумів, що ми легалізуємо винятково медичні препарати, які вже використовуються у сусідніх європейських країнах. Законопроєкт повернули на доопрацювання.

Восени МОЗ опублікував новий законопроєкт, який враховує зауваження та побажання народних депутатів. Зокрема, посилюється роль Національної поліції: НПУ погоджує видачу ліцензій на культивування, використання рослин, режим охорони ділянки, місця зберігання та транспортування партії товару. Створюється реєстр препаратів на основі канабісу, на кожну одиницю товару повинен бути нанесений унікальний штрих-код. Також громадянам дозволяється ввезення на територію України медичних препарати на основі канабісу, але винятково згідно з Е-рецептом.

Консультації між МОЗ та МВС щодо тексту документу продовжувались ще декілька місяців. Опубліковано фінальну редакцію законопроєкту.

Основні зміни у документі стосуються посилення контролю за використанням приміщень та об’єктів, призначених для діяльності з обігу коноплі. У першій редакції законопроєкту визначити вміст тетрагідроканабінолу (наркотичної складової канабісу) можна було у будь-якій лабораторії. У новій – лише у лабораторіях, підпорядкованих Міністерству внутрішніх справ. Діяльність з культивування коноплі з високим рівнем тетрагідроканабінолу проводиться винятково в умовах закритого ґрунту, тобто у теплицях, що гарантує більш високий рівень контролю.

Для використання канабісу в наукових цілях також потрібно отримати ліцензію від Нацполіції.

На мою думку, остання редакція урядового законопроєкту максимально нівелює ризики використання медичного канабісу не за призначенням. Навіть не уявляю, які ще можуть залишитись аргументи у противників легалізації.

І наостанок нагадаю, що на ухвалення законопроєкту Верховною Радою очікують близько 2 млн українців – пацієнтів з епілепсією, онкохворих, осіб, що потребують паліативної допомоги, людей з посттравматичним стресовим розладом. Закликаю колег уважно ознайомитись з текстом законопроєкту та взяти участь у його обговоренні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *