Новини

На засіданні Комітету розглядали гостру тему, якою постійно займаюсь останніми тижнями – спроби переведення медичних працівників на неповний робочий день.

До Комітету звернулась депутат-мажоритарник Олена Копанчук. До неї надходять десятки звернень від медиків, які працюють у віддалених селах Хмельницької області. Зокрема, за її словами, працівники Білогірського, Ізяславського та Красилівського центрів первинної медико-санітарної допомоги отримали повідомлення про переведення на 0,5 ставки.

Причина недофінансування – кількість декларацій у місцевих сімейних лікарів нижче 70% від норми (менше 1260 пацієнтів). Лікарі та середній медичний персонал (медсестри та фельдшери) отримали підвищені зарплати за січень, але надалі їм не зможуть сплачувати повні ставки.

Керівники лікарень пояснюють: наразі фізично неможливо укласти необхідну кількість декларацій. Села знаходяться на значній відстані одне від одного, кількість мешканців дуже незначна.

Аналогічна проблема із фельдшерсько-акушерськими пунктами. Для їхньої нормальної роботи потрібно принаймні 750 мешканців. У той же час у селах Хмельницькій області, де знаходяться згадані центри ПМСД, залишилось по 250-300 людей.

У Хмельницькій обласній державній адміністрації повідомили, що дійсно планується перевести медиків на неповну ставку, скоротивши робочий день до декількох годин. Керівник департаменту охорони здоров’я області заявив, що фельдшери самі погодилися перейти на неповну ставку, без примусу.

Під час засідання обговорили декілька варіантів вирішення проблеми:

Запровадження спеціальних тарифів для фінансування роботи медиків у сільській місцевості

Цього року НСЗУ вперше запровадила підвищений коефіцієнт для «первинки» – за надання медичних послуг у гірській місцевості. Потрібно розглянути варіант запровадження коефіцієнту для сільської місцевості з малою щільністю населення. Це дозволить зняти проблему, коли лікарі не можуть виконати норму по кількості декларацій через невелику кількість населення.

Забезпечення медиків автотранспортом

Сімейні лікарі зможуть за день обслуговувати два-три населених пункти, якщо матимуть автотранспорт. В даному випадку буде простіше укласти необхідну кількість декларацій.

Залучення Міністерства соціальної політики

Забезпечення доступності медичної допомоги на селі – це скоріше питання соціальне. Якщо ОТГ не мають необхідних коштів для збереження фельдшерського пункту, потрібні відповідні державні соціальні програми. Відповідно, варто залучити до обговорення проблеми профільне Міністерство соціальної політики.

Під час засідання міністр Віктор Ляшко запропонував провести у Хмельницькій області проєкт з визначення оптимальної моделі фінансування фельдшерів у сільській місцевості.

Загалом, за даними МОЗ, за січень з 927 закладів «первинки» 63 не зможуть самостійно профінансувати виплату зарплат та отримають дофінансування від НСЗУ. Але протягом найближчих місяців нам потрібно спільно напрацювати механізм вирішення проблеми та не допустити переведення медиків на півставки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *