Новини

Пілотний проєкт з фармацевтичного страхування в Україні вже працює!

Наприкінці минулого року разом з міністром охорони здоров’я, керівниками асоціацій страхових компаній та головою правління одного з найбільших державних банків підписали Меморандум про співпрацю щодо впровадження в Україні інструментів відшкодування витрат на лікарські засоби.

Наразі українці вже мають можливість оформити поліс.

Ціна та умови

Страховий поліс коштує від 120 до 400 грн на місяць в залежності від віку застрахованої людини. Покриття до 20 тис грн. на рік. Покривається лікування 250 захворювань, але по кожній з нозологій виплата не більше двох разів на рік. Франшиза – 20%, тобто 80% вартості медичних препаратів компенсує страхова компанія.

Механізм виплат

Пацієнт звертається до сімейного лікаря, той призначає лікарський засіб через електронну систему охорони здоров’я – або за програмою «Доступні ліки», або за страховим полісом. Препарат призначається за діючою речовиною, система автоматично, з урахуванням протоколів лікування, запропонує декілька варіантів лікарських засобів. Далі пацієнт отримує СМС з інформацією, в якій аптеці (сьогодні – близько 4 тисяч аптек вже є учасниками проєкту) можна отримати препарати.

Географія пілотного проєкту

Проєкт стартував у Києві, Одесі, Харкові, Запоріжжі, Сумах та Рівному. За два місяці поки що відносно невелика кількість людей оформили поліси страхування. Але послуга з фармацевтичного страхування ще активно не рекламувалась.

Проблеми та перспективи

У найближчих планах – значно розширити кількість міст, які беруть участь у пілотному проєкті та знизити вартість страхового полісу, щоб збільшити його доступність. Чим більше людей долучаться до фармацевтичного страхування, тим меншою буде собівартість послуги для страховиків. Тому задача – залучити максимальну кількість закладів «первинки» та масштабувати мережу аптек.

Важливо «підключити» до пілотного проєкту корпоративних клієнтів – установи, підприємства, компанії, для яких фармацевтичне страхування може стати частиною корпоративного соціального пакету. Комітетом вже давно розроблена система пільг для роботодавців, які готові інвестувати у добровільне медичне страхування співробітників – час активізувати розгляд наших ініціатив.

Також дуже важливо затвердити протоколи лікування для всіх нозологій. Без цього неможлива системна взаємодія між страховиками та медичними закладами.

Але найголовніше, перший крок вже зроблено. І це перший крок у напрямку розвитку не лише фармацевтичного, а й комплексного медичного страхування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *